Optimizem in vodenje – kakšen je vaš zorni kot gledanja?

Optimizem in vodenje: Kakšen je vaš zorni kot gledanja?

Ni malo zgodb uspešnih podjetij, ki so svoje dobre prakse in podjetne zgodbe zgradili praktično iz nič. A z veliko volje, trdega dela, vztrajnosti in optimizma. In prav optimizem je ključna vrlina vsakega vodje, če želi, da mu bodo ljudje ne le sledili, temveč živeli z njim iste vrednote. Pozitiven zorni kot gledanja na katero koli situacijo ustvarja namreč boljše delovno okolje, vodja, ki je optimističen, pa je zagotovo učinkovitejši, saj spodbuja sebe in druge ter verjame, da za vsak izziv obstaja več možnih rešitev.
Piše: Simona Lobnik Ambrožič, psihodinamska procesna coachinja

Začnimo s preprostim razmislekom. Ste v nezavidljivi situaciji, ki bi jo najraje kar odmislili. Kakšen je vaš osnovni pogled na celotno situacijo? Si najprej rečete, ne morem? Je vaša prva asociacija, da lahko? Ali pa preprosto zavihate rokave in sami sebi rečete, seveda bom, dajmo, akcija! Že ta preprosti miselni eksperiment vam da pomembno informacijo. Če se torej vse prevečkrat zalotite v misli, da nekaj ne gre, ne morete, nimate, ali izberete katerega od drugih izgovorov, potem je zagotovo čas, da spremenite zorni kot gledanja v bolj optimistično naravnanega.

Napake se zgodijo, sprejmite jih in najdite rešitev

Kdor dela, naredi tudi napako. Že res, da nas nihče ne bo pohvalil, če bomo napake ponavljali, ampak nikomur ne zamerimo, ko naredi napako, smo pa zagotovo jezni, če isto napako nenehno ponavlja ali pa se preprosto obrne proč, kot da se ni zgodila. Sprejmimo, ko se zgodi in se iz nje nekaj dobrega naučimo. Razmislimo, kaj pozitivnega lahko izluščimo iz storjenega in stopimo korak naprej. Se spomnimo? Iščimo rešitve, ne krivca.

Da bi spremenili, moramo najprej videti

Včasih so pomembni različni zorni koti, zato da lažje izberemo pravega. In tako so tako kot pohvale pomembne tudi kritike. Ljudje sprejmemo kritiko, če nam je podana na pravi način in z željo po rasti, razvoju, napredku. Ne nazadnje, kako bomo naredili spremembo in začeli delati nekaj drugače, če najprej ne vidimo, da bi sploh morali kaj spreminjati ali izboljševati. Vsak od nas potrebuje pogled od zunaj ali nastavljeno ogledalo, da bi videl možnosti, se nekaj naučil in osebnostno zrasel.

Iskrenost šteje, proaktivnost deluje

Bodimo iskreni, najprej do sebe, in ko bomo poznali svoja pričakovanja, jih bomo lahko podelili tudi z drugimi. In iščimo pozitivno v stvareh in ljudeh. To je smer, ki vodi v optimizem. Ob tem pa se zavedajmo, da smo mi sami tisti, ki dajemo zgled. Kam se bomo torej usmerili? In koliko nam je optimizem resnično pomemben? Le poglejmo svoje sodelavce, v njih odsevamo tudi mi sami in naš pristop.

7 NAVAD, KI BODO VAŠ ZORNI KOT GLEDANJA OBRNILE V OPTIMISTIČNEGA

1.     Pred spanjem razmislite o minulem dnevu, kaj vam je šlo dobro?

S tem usmerimo misli v pozitivne dosežke dneva, zadovoljstvo, pa tudi mir in sprostitev. Obenem mirneje in bolje zaspimo.

2.     Nov dan začnimo usmerjeni v cilje in pričakovanja

Naj bo nekaj jutranjih minut namenjenih dnevu, ki je pred vami. Razmislite o ciljih tekočega dne in kako bi pričakovali, da jih boste izvedli. Zakaj gre? Za vašo proaktivnost, ko se boste odločili, kaj vse boste postorili. Namesto napornega dne z veliko težavami pričakujte pester dan s številnimi izzivi, ki jim boste kos.

3.     Vsak napredek je proces

Spremembe ne moremo narediti čez noč, lahko pa jo v nekaj dneh, tednih, mesecih, odvisno, kako veliko spremembo načrtujemo. Podpirajmo sami sebe pri tem in opazimo pri sebi majhne zmage in dnevni napredek. Kaj smo dosegli, kje smo se izboljšali, na kaj smo ponosni?

4.     Urimo se v hvaležnosti

Zakaj smo hvaležni danes? Med tem, ko želimo doseči nove cilje, ne pozabimo izraziti hvaležnosti za to, kar že imamo. Naj nove ambicije predstavljajo zadovoljstvo, ker se spomnimo, kaj vse nam je v preteklosti že uspelo.

5.     Iščimo rešitve in možnosti

S katerega zornega kota bomo torej pogledali? Imamo težavo, ali se zavedamo, da vedno obstaja še ena možnost, priložnost in rešitev?

6.     Obkrožimo se z ljudmi, ki imajo enake vrednote in podobno razmišljanje

Kdo pravi, da bi se morali družiti, sodelovati z ljudmi, ki vam jemljejo energijo, namesto da bi vam ob njih bilo prijetno? Ko se odločite, kakšne ljudi želite okoli sebe, boste s takšnimi tudi sodelovali. Kar ozrite se okrog sebe, s kom sodelujete?

7.     Bodite navdušeni in širite optimizem

Učite se in usvajajte nova znanja, veščine, naj bo vaš cilj nenehni razvoj in napredek v luči navdušenja in optimističnega pogleda na svet.