Bodite vodja, ki navdihuje

Kadar je nekdo menedžer, ki vodi z navdihom, ima običajno takšen slog vodenja, da sodelavce motivira, usmerja in vsestransko pozitivno vpliva na druge. To počne z lastnim navdihom, vizijo ciljev in predvsem osebnim zgledom, nikakor pa zgolj s prisilo ali avtoritarnim pristopom.

Razvojno usmerjena, prilagodljiva organizacija ali podjetje si mora za vodje želeti ljudi, ki sami čutijo željo, da so takšni liderji, ki večino časa posvečajo donosu s sodelavci.

Največja zmota, lahko pa tudi usodna napaka je, kadar je edino merilo postati vodja – biti v ekipi najbolj marljiv, dosegati najboljše rezultate ali biti najbolje strokovno podkovan.

Vodje se morajo večino časa posvečati vodenju – odnosom s sodelavci, delegiranju nalog, motivacijskem nadzoru in pravičnem, realnem vrednotenju rezultatov

Tisti, ki vodijo z navdihom, imajo naslednje lastnosti:

  • Imajo jasno vizijo o tem, kam vodi razvoj oddelka ali podjetja ter znajo to učinkovito posredovati svoji ekipi ali sledilcem. Komunikacijske veščine so neobhodne.
  • Nalog in vodenja se lotevajo s predanostjo in strastjo. Zelo so navdušeni nad svojo vizijo in cilji, kar predajajo ekipi in navdihuje druge, da naprej delijo njihovo navdušenje.
  • Vodijo s pristnostjo in odprtostjo, lahko bi rekli avtentično ter v besedah izkazujejo iskrenost in poštenost.
  • Opolnomočijo druge v vzpodbudnem okolja zaupanja, varnosti, pripadnosti in podpore, kar članom skupine omogoča, da prispevajo ideje in prevzamejo odgovornost nad svojim delom.
  • Vodijo z zgledom, postavljajo dovolj visoke standarde zase in za svoje vedenje, kar spodbuja druge, da jim sledijo.
  • Imajo odlične komunikacijske veščine, ki jim omogočajo, da pojasnjujejo svojo vizijo in ideje na prepričljiv in povezovalen način, s čimer spodbujajo sodelovanje in predanost med sodelavci.
  • So dovolj prilagodljivi in odprti, pripravljeni sprejemati in uvajati spremembe. Znajo se učiti iz neuspehov in po potrebi spremeniti strategije, ki naj bi vodile do cilja.

 

Na splošno torej velja, da vodje in menedžerji, ki vodijo z navdihom, ustvarjajo pozitivno delovno kulturo, spodbujajo inovativnost in gradijo močne, motivirane ekipe, ki so predane doseganju skupnih ciljev. Njihov pristop motivira in spodbuja posameznike, da delujejo po svojih najboljših močeh, ter med člani ekipe spodbuja občutek predanosti in zvestobe.

Na črni listi sodobnega vodje so zato nekatera vedenja, ki so dolgoročno izrazito kontraproduktivna: mikromenedžment, nepravičnost ali favoriziranje posameznikov, ki ni povezano z njihovimi rezultati.

Izogibati se je potrebno nedoslednosti, nespoštljivosti ali celo strahovladi. Več o tem pa prihodnjič.

Vabljeni na delavnico: 

Delavnica: Navdihujoče vodenje v spremenljivih okoliščinah